Taksony

Taksony

A település Budapesttől délre kb. 20 km-re található. Árpád unokájának, Taksony fejedelemnek (931-973) a birtoka volt, akit állítólag itt temettek el. Róla nevezték el a települést.

A városba az 1700-as években betelepülők többsége sváb nemzetiségű volt, ezért a mai napig szoros kapcsolatban van a magyar és a sváb nemzetiség ezen a településen. Az itt élők többsége mezőgazdasággal, állattenyésztéssel foglalkozik.
 
Taksony főbb nevezetességei a Szent Anna-templom és a Tájház. A templom 1804-1811 között épült, a második világháború és az 1956-os földrengés helyreállíthatatlanul megrongálta. A mai templom építészeti szempontból európai szintű remekmű. A felszentelésre 1958. július 27-én került sor Dr. Kovács Vince püspök, váci apostoli kormányzó által. Védőszentje Szent Anna lett, csak úgy, mint elődjének.

Taksony értékes hagyományait megörökítő, őseink emlékét őrző falumúzeuma, a Tájház 1994-ben nyitotta meg kapuit a Taksonyi Dunamenti Svábok Baráti Köre kezdeményezésére, akiknek alakulásuk óta legfontosabb célkitűzése a sváb hagyományok és emlékek ápolása.
 
A községbe látogatók az újonnan megnyitott Kisdunaparti Motel & Kemping-ben, és a Duna parthoz közel fekvő Sziget Panzióban tudnak megszállni.
Közkedvelt és a helyiek által is szívesen látogatott étterem a Sziget, valamint a Két Fenyő Étterem.

Bővebb információ a szállás-, és vendéglátóhelyekről itt: www.tourinform.rackeve.hu

Back