Tököl

Tököl

Tököl nemzetiségi jellegű település, a város gazdasági és kulturális életét is befolyásolja a nemzetiségek több évszázados jelenléte. A városban horvát, szerb és német nemzetiségi önkormányzat is működik, amelyek programjai a kistérség nemzetiségi lakosai és az ide látogatók számára is vonzóak.

A város közúton és tömegközlekedéssel is jól megközelíthető. A Budapestet kikerülő M0-ás körgyűrű megépítése Tökölt „közelebb hozta” a fővároshoz, közvetlenül bekapcsolta az országos.

Az 1980-ban létesített helytörténeti gyűjtemény ma a Zrínyi u. 11. sz. alatt található Múzeumban megtekinthető. Árpád-kori építészeti emlék, a Szent Anna kápolna és a Kisboldogasszony Katolikus Templom.

Tököl és környéke a szabadidő aktív eltöltéséhez kínál változatos programokat. A repülőtéren sétarepülés, sárkányrepülés és autós, motoros gyorsulási és drifting, valamint Paint- ball versenyek vonzzák az érdeklődőket.

A  Tököli Parkerdő, s a Kis-Dunaparti üdülőterület a nordic walking, a horgászat, a csónakázás és kajak/kenu sport kedvelőinek nyújt kikapcsolódást. A kerékpáros kirándulásra vágyóknak pedig kiváló túralehetőség a Nagy-Duna gátján, a ligetes tájat megcsodálva eljutni Ráckevéig.

A környék adottságai közül kiemelhető még a Varsányi-horgásztó kerékpározásra, túralovaglásra alkalmas területei. A vásártéren kialakított lovas pálya és a Nusi-farm ugyancsak a lovassport kedvelőit csábítja.

A reptér szomszédságában, a szigeti gerincút közelében található az Airport szálló és Tuti étterem, mely nemcsak színvonalas elhelyezést biztosít, de családi és céges rendezvények helyszínéül is szolgál.

Tököl évenként visszatérő rendezvényei hagyományt teremtettek a városban.
A nyáron érkező vendégek megtekinthetik a minden év júliusában megrendezett Tököli Lovas Napokat, augusztusban a legkiemelkedőbb programot a Summerfest Nemzetközi Táncfesztivált, s ősszel a Szüreti Felvonulást.

A településen 45 éve működő Délszláv Nemzetiségi Együttes és a Sváb Hagyományőrző Énekegyesület programjai színesebbé teszik a helyi kulturális programokat.
 
Tököl sportélete igen élénk. Tökölről került ki a világválogatott kézilabdázó Szilágyi István, Pesuth Rita kick-box világbajnok, Hamar István válogatott labdarúgó és Kele Miklós, valamint Hoffman Pál válogatott kézilabdázó.

A városban több, aktívan működő sportegyesület tevékenykedik, a sportcsarnokban nagy érdeklődést kiváltó sportesemények zajlanak. 2007. márciusában átadásra került Tököl büszkesége, a Városi Uszoda.
 
Tökölön szorgalmas, jó kedélyű emberek élnek, akik nagy szeretettel fogadják vendégeiket, gondosan őrzik hagyományaikat.

Back