Ráckeve

Ráckeve

A település Budapesttől mintegy 50 km-re délre fekszik. Itt található a Duna-ág legdélebbi, gépjárművel is igénybe vehető hídja, az 1896-ban épült Árpád híd.

A Duna-parti üdülőterületek, az Angyali-sziget nádassal övezett, romantikus világa kedvelt kirándulóhellyé teszik Ráckevét.
1975-ben adták át a meleg vizű termálstrandot (AquaLand), amelyet mára már élménystranddal, wellness világgal és szállás lehetőséggel is várja a vendégeket. Az Aqualand területén található termálvizet a Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság 2007. decemberében gyógyvízzé nyilvánította.
 
A város egyik nevezetes műemléke a gazdag szerbek által 1487-ben épített Boldogasszony-templom, amely az ország egyetlen gótikus stílusú ortodox temploma.
További látnivalók még a Katolikus Templom, amelynek a belső seccoi Patay László Munkácsy-díjas festőművész alkotása, aki ráckevei lakos volt.
Az egyszerűségében szép neogótikus Református Templom, mely a hitélet mellett ma hangversenyeknek is otthont ad.
A hídlábnál áll a millenniumra épült szecessziós városháza (ami alatt középkori pince található). 1994-ben felújították, egykori tűzjelző tornyából gyönyörű kilátás nyílik a vidékre.
 
Állandó kiállítással várja vendégeit a Hajómalom Ipartörténeti Emlékhely, az Árpád múzeum, amely a térség régészeti emlékeit, a középkori múlt tárgyi és okleveles anyagát, Ráckeve történetének sorsfordulóit mutatja be. Szinte mellette található a Keve Galéria egy átépített középkori épületben, ahol időszaki képzőművészeti kiállítások tartanak.
 
A városban sokéves hagyomány már az Országos Nemzetiségi Fesztivál és a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár, mely rendezvények nemzetközi hírnévre is szert tettek. Jelentősek az évről-évre visszatérő templomi és kastély koncertek, a Kisdunai Népzenei és Néptánc Találkozó (augusztus második felében), a szerb Nagyboldogasszony templom búcsúja (augusztus vége), valamint a Szent István-napi lampionos csónakfelvonulás. A Szent István tér alatti Dunasoron működő "csónakos" piac önmagában is megragadó, ritka látványosság.

Back