Szigetszentmiklós

Szigetszentmiklós

A több mint hétszáz éves település története hatezer éve kezdődött. 1264-ben említi először IV. Béla levele.

Látnivalói közül kiemelkedik Ádám Jenő, Kossuth-díjas zeneszerző és karnagy Emlékháza, valamint síremléke. Ipartörténeti műemlék a Magyar Rádió Lakihegyi Adótornya. A torony több, mint 300 méteres magasságával és építészeti megoldásával Európa hírűvé vált a múlt század első felében.

A várost természeti értékei vonzóvá teszik a turisták számára. A Ráckevei- Duna ág nyugodt pihenőhelyet kínál, a vízi sportok és a horgászat kedvelői is gyakran felkeresik. A Duna menti tanösvény a természet számtalan csodáját tárja a látogatók szeme elé. A Duna ág nádasai, ritka orchideafajokkal tarkított úszólápjai mellett az Alsó- Bucka homoki, löszös területeinek maradvány növénytakarója védett érték.

A város múltjának emlékeit a Helytörténeti Gyűjtemény őrzi.  Különleges kiállítása Molnár Imre népi iparművész Citeragyűjteménye és a Csepel Autógyár Gyártmánytörténeti Múzeuma. Előbbiben közel másfél száz hangszer között találhatók muzeális értékű és az iparművész által készített darabok is. A technikatörténeti kiállításon pedig az egykori gyárban készült teherautók, autóbuszalvázak tekinthetőek meg, melyet a különböző alkatrészek gyártásának folyamatát bemutató és a gyár történetéről szóló dokumentációk egészítenek ki.

A Gyártmánymúzeumtól pár perc sétára, szintén az egykori Csepel Autógyár területén lévő „Kalandgyár” is izgalmas és élménydús szórakozást kínál akár az egész családnak magaslati kötélpályáival, ketrecfocival, vagy épp a falmászóterem kihívásaival.
Minden év őszén hagyományosan megrendezik a Szabacsi Napot a város István király korabeli városrészében.

A nap a település összetartozását jelképezi, programjában a gasztronómiai élvezetek mellett betekintést nyerhetnek a népi mesterségek fogásaiba, a nyitott portákon az őszi termések bőséges kínálata várja a látogatókat.

Back